Sopranistka Olga Jelínková se dočká snové koloraturní titulní role Lucie di Lammermoor v Lipsku

V produkci německé Oper Leipzig můžeme českou sopranistku vídat v titulní roli šílené Lucie di Lammermoor od 10. února.

Pokud patří některá role ke „svatému grálu“ koloraturního sopránového oboru, pak je to právě postava Lucie di Lammermoor ze stejnojmenné opery Gaetana Donizettiho. A v německém Lipsku se jí chopí sopranistka, která budovala svou kariéru špičkové koloraturní pěvkyně trpělivě a s jistotou. Olga Jelínková se po nucené pauze, během níž divadla v Sasku nehrála, vrací v plném lesku v prubířském repertoáru belcantového pěveckého oboru: „S Luciou di Lammermoor máme spojeny především neopakovatelné interpretace královen belcanta – Joan Sutherland, Marii Callas či Edity Gruberové,“ říká Olga Jelínková. „Tragický osud mladé dívky ze šlechtické rodiny, inspirovaný skutečnou historickou událostí z r.1669, propůjčuje její koloraturní pěvecké lince stále se stupňující závažnost, od zamilované dívčí radosti až po těžké schizofrenní stavy šílenství, geniálně zachycené každou jednotlivou hudební frází. Ač je Lucia sotva odrostlé děvčátko, jejím interpretkám může být pouze ke cti nějaká ta vlastní životní zkušenost, protože interpretačně je to opravdu výzva. Vtipné je, že do role mého milovaného Edgarda byl v lipském provedení obsazen zpěvák, který se jmenuje Arthur Espiritu, zatímco já se coby Lucia musím vdát za nenáviděného Artura…člověka to občas plete,“ žertuje sopranistka.

Hudebního nastudování se ujal Antonino Fogliani, režie Katharina Thalbach.

Reprízy budou následovat do konce sezony:

https://www.oper-leipzig.de/en/programm/lucia-di-lammermoor/92245

Olga Jelínková postavu Lucie di Lammermoor zpívala i před pěti lety v divadle v Olomouci, od té doby se přesunula postupně z českých jevišť na ta německá, postupně působila zejména v Saarbrückenu, Mannheimu či Berlíně.

V Opeře v Lipsku má dále ve svém repertoáru role, jako jsou Královna noci v opeře Kouzelná flétna, Violetta Valéry v opeře La traviata, ale i seznam wagnerovských rolí: „Richard Wagner uměl psát i pro lehčí hlasy, jako mám já. Lipsko je rodištěm Richarda Wagnera a v létě 2022 zde na jeho počest odehrají během tří týdnů všech třináct Wagnerových oper. Postupně mě tedy různé role v jeho operách opravdu čekají.“

Více o Olze, včetně termínů vystoupení, najdete na webu: https://www.olgajelinkova.cz/

© 2018 Olga Jelínková, soprano - všechna práva vyhrazena
| Grafika, CSS: Midasweb.eu | PHP: Jaroslav Mičan | CMS: Wordpress